MENU

Özcan Akyol op bezoek bij 4havo

23 april 2018

Woensdag 11 april ontving 4havo de schrijver, columnist, tv-maker en BN-er Özcan Akyol in onze aula op uitnodiging van de sectie Nederlands. Wij hebben van zijn werk een behoorlijk aantal exemplaren in onze mediatheek en boekhandel Stumpel is natuurlijk bij deze gelegenheid aanwezig. Akyol kondigt aan te zullen spreken over het belang van boeken en lezen.

Özcan Akyol op bezoek bij 4havo

De ruim tweehonderd leerlingen zijn gegrepen door zijn levensgeschiedenis. Pas na een uur komen we aan het stellen van vragen toe. De schrijver vertelt namelijk op ontspannen toon over zijn jeugd in het verpauperde deel van Deventer van de jaren '90 waar naast verarmde Nederlanders vooral Turken woonden. Voor 80% zijn de hoogte- en dieptepunten daaruit te lezen in zijn debuut "Eus" (2012). Verder heeft hij nog een appeltje te schillen met zijn liefdeloze en alcoholistische vader "Turis" ook de titel van zijn tweede roman (2016).
  
In de klas hebben we de voorafgaande weken fragmenten uit beide boeken gelezen en filmmateriaal van Akyols mediaoptredens  gezien, waaruit we al concluderen dat hij niet bepaald om een mening verlegen zit. En dat zowel als side-kick in DWDD, als ook als televisiemaker in zijn vijfdelige serie "De neven van Eus". Of het nu gaat over Turken in Nederland, het imago van Nederland op straat in Turkije, of het voetbal van Go-Ahead of PEC-Zwolle, naar Özcan wordt geluisterd. Dat hij 'vanwege zijn voorgeschiedenis' bestemd was voor de criminaliteit (Hij werd chauffeur en lijfwacht in een internationaal opererende oplichtersbende), is nu al bijna niet meer te geloven. Maar...

In de isoleer van de gevangenis ontmoet hij zijn engelbewaarder, de cipier die hem na de serie Baantjer (sic) literatuur laat lezen en een notitieboek doet kopen om zijn belevenissen op te schrijven. Zijn juf van de basisschool die bijna ieder kind met een buitenlandse achtergrond laag adviseert, krijgt met terugwerkende kracht ongelijk. Akyol wordt gescout en de rest is geschiedenis.
Na een uur stellen de leerlingen hun brandende vragen. "Eus" krijgt een stevig applaus en we voegen een memorabele aflevering toe aan onze traditie elk jaar een bekende schrijver aan 4havo te presenteren. Een dag daarop maakt in 5vwo schrijver Alex Boogers zijn opwachting.

Huug Samuël, docent Nederlands

« ga terug