MENU

3havo ‘getemd’ door studenten van Artez

11 april 2019

Woensdag 10 april kwamen 23 studenten uit Zwolle van de opleiding theaterdocent Artez lesgeven op Helen Parkhurst. Naar aanleiding van een stuk van Shakespeare ‘Het temmen van de Feeks’maakten zij super modern theater. Van stage fight en bitchy meiden tot onderdanen in aluminiumfolie. Het was een bijzondere dag met tien mini-voorstellingen aan het einde.

3havo ‘getemd’ door studenten van Artez

Verslag van Nicoline Timmers, docent Nederlands:

 ‘Vanochtend liep de koffiekamer van de J-afdeling vol met zo'n twintigtal kleurrijke studenten die de opleiding tot docent drama volgen. Zij werden, samen met enkele van hun opleidingsdocenten hartelijk ontvangen door onze docenten drama, Maryse van der Lee en Junior van Rhijn. In de koffiekamer hing direct een opgewonden, vrolijke sfeer doordat deze studenten ook duidelijk zin in deze lesdag hadden.

Om 10 uur startte de groep studenten met een voorstelling van zo'n vijftien minuten voor alle derde klas havo en vwo leerlingen van de J-afdeling en het Technasium. Met expressieve gebaren, verschillende tableau vivants en korte teksten werd er een mooi en soms hilarisch schouwspel en een goede sfeer neergezet. Dat de voorstelling aansloeg, was alleen al te merken aan het feit dat wij als docenten de leerlingen er niet op hoefden te wijzen dat je tijdens een voorstelling niet praat of op je telefoon zit te kijken.

Na de voorstelling werden de leerlingen in groepen ingedeeld en kreeg elke groep (die uit zo'n acht tot tien leerlingen bestond) les van twee studenten. Tijdens een tussenuur keek ik even mee hoe zo'n groep aan het werk was en het was prachtig om te zien hoe het enthousiasme en de ongedwongenheid van de studenten van invloed waren op deze vijftienjarigen, want ook zij durfden zich daardoor bijna allemaal vrij te bewegen. In de pauze hoorde ik enkele leerlingen tegen elkaar zeggen dat ze vanochtend niet hadden gedacht dat dit een leuke dag werd, maar dat het eigenlijk best meeviel. Als een puber dat zegt, weet je al dat dit een groot compliment is.

Om 16.30 uur presenteerden de tien groepen zich aan elkaar en enkele ouders en docenten. Het waren heel verschillende voorstellingen, maar ze waren allemaal van goede kwaliteit en het was erg leuk om te zien hoeveel plezier de leerlingen beleefden aan zowel het spelen als het kijken. En wat genoot ik van de leerling die in de klas altijd stil en onopvallend is en op het toneel zelfbewust en duidelijk aanwezig haar rol opeiste.

Hulde aan Maryse en Junior die door het organiseren van deze lesdag de leerlingen de kans hebben gegeven andere talenten te laten zien.’

« ga terug