MENU

Diana Ozon brengt leerlingen dichter bij 4 mei

11 februari 2019

Flevoland is dit jaar de provincie waarin de jaarlijkse gedichtenwedstrijd ‘Dichter bij 4 mei’ wordt georganiseerd en uitgevoerd. De winnaar leest zijn/haar gedicht voor bij de Dodenherdenking op 4 mei op de Dam in Amsterdam. In dit kader kreeg klas H31 op woensdag 6 februari een workshop van Diana Ozon. Klas V41 en klas V35 hadden deze workshop twee weken eerder gehad. Alyssa uit V41 en Aylin uit V35 zitten nu bij de finalisten.

Diana Ozon brengt leerlingen dichter bij 4 mei

Het Poëziepaleis heeft samen met het Nationaal Comité 4 en 5 mei aan Ozon en een aantal andere dichters gevraagd om scholieren in Flevoland gedichten te laten maken voor de jaarlijkse dichtwedstrijd Dichter bij 4 mei. Dit jaar wordt de winnaar geselecteerd uit Flevoland. Nicoline Timmers, docent Nederlands, haalde ‘punk’- dichteres Diana Ozon naar Helen Parkhurst.

Ozon vertelde in de klassen dat ook in de jonge provincie Flevoland oorlogsgeschiedenis ligt. Neem alleen al de gecrashte vliegtuigen, waarvan de overblijfselen later zijn gevonden. De polder viel officieel droog in 1942, middenin de tweede wereldoorlog. De kersverse polder werd al snel een toevluchtsoord voor naar schatting twintigduizend onderduikers. In 1944 werden bij een grote razzia veel onderduikers opgepakt en via Vollenhove afgevoerd. Herdenkingsmonumenten en parken, zoals het Hannie Schaftpark in Almere, herinneren aan deze periode.

De vader van Diana Ozon zat tijdens de tweede wereldoorlog als gijzelaar gevangen in concentratiekamp Vught. Zij weet dus uit eigen ervaring wat een oorlog met mensen doet en ziet daarom de noodzaak dit te delen met jongeren: ‘We moeten de tweede wereldoorlog blijven herdenken, zeker nog een paar generaties lang. We mogen die nog niet laten wegschuiven door andere oorlogen. Pas als die zo ver in de herinnering ligt als de oorlogen van Napoleon of de Trojaanse oorlogen, dan wordt het anders.’

Ozon liet onze leerlingen nadenken over 4 mei door ze onder meer op te laten schrijven waar ze aan denken tijdens de twee minuten stilte. Sommige leerlingen dachten aan de oorlogservaringen van hun opa’s of oma’s, anderen aan de akelige gevolgen van racisme en discriminatie in het algemeen. Maar er waren ook veel leerlingen voor wie oorlog ver van hun bed is. Niettemin kregen Diana Ozon en docent Nicoline Timmers het voor elkaar dat alle leerlingen serieus met dit onderwerp aan de slag gingen en indrukwekkende gedichten maakten. Twee leerlingen zaten bij de finalisten die zaterdag 9 maart in Dronten hun gedicht mochten voordragen. Dit zijn Alyssa Vos uit V41 en Aylin Baudoin uit V35.

Diana Ozon schreef zelf onder meer het volgende gedicht over de oorlog:

In de buurt heerst de geest

van duizenden doden

de huizen staan niet alleen

In de straten zijn gaten

waar woningen waren

en ook op de pleinen

gaat het verleden niet heen

 

Ik zie een poster hangen

ter ere van de eerste paal

die weldra wordt geslagen

Na al die dagen en jaren

blijft de oorlog knagen

 

Uit ‘Stad Sta Stil’ 1993

« ga terug