MENU

Globe Learning Expedition voor jonge wetenschappers

13 november 2018

Op 6 april 2018 kregen vier technasiumleerlingen te horen dat zij de internationale titel World’s Young Scientist mogen dragen. Bij deze titel behoorde in juli deelname aan de Globe Learning Expeditie in Killarney, Ierland. In een korte film die gaat over hun reis naar Ierland zien we Rozemarijn.

Eva Janssen, Sanne Streekstra, Sander de Beet en Rozemarijn van den Born zijn de toppers die de oorspronkelijke wedstrijd in Wageningen wonnen. De leerlingen hebben bij het vak Onderzoek & Ontwerpen wetenschappelijk onderzoek verricht naar kleine deeltjes in de lucht – zogeheten aerosolen – die opwarming van de aarde en gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. Zij onderzochten of het vuurwerk tijdens nieuwjaar het aerosolen- gehalte beïnvloedt.

Hun onderzoek naar dit milieuvraagstuk deden de leerlingen in het kader van het Globeprogramma waar meer dan 121 scholen wereldwijd aan deelnemen. Het programma is oorspronkelijk door Al Gore ontwikkeld in de Verenigde Staten. Van de deelnemende landen is er alleen een groep uit Afrika en Amerika die ook de titel World’s Young Scientist mogen dragen.

In Ierland hebben de leerlingen zich opnieuw van hun beste kant laten zien. Hun onderzoek presenteerden zij geheel in het Engels. Er werd kennis en kunde uitgewisseld met andere middelbare scholieren uit het buitenland en wetenschappers vanuit de hele wereld.

Ga voor het filmpje naar:

https://youtu.be/YSbHax79PZE

« ga terug