MENU

Graven in verborgen verleden van familie

10 april 2017

Dit schooljaar heeft een groep vwo4/5-leerlingen van Helen Parkhurst deelgenomen aan de lesmodule 'Verborgen Familieverleden'. In een half jaar tijd werden fantastische ontdekkingen gedaan over al lang vergeten familie. Nieuw is dat het project navolging kreeg op scholengemeenschap Huizermaat en initiatiefnemers Clemens en Schrooten er nu het land mee in willen.

De leerlingen gingen op zoek naar onbekende verhalen van overleden familieleden, soms tot wel zeven generaties terug. Doel was op basis van de gevonden informatie bij Nederlands een meesterproef schrijven. Ook wilden docent Jeroen Clemens en journalist/schrijver Ferdi Schrooten de module gebruiken om onderzoeksvaardigheid en digitale geletterdheid geïntegreerd te onderwijzen. Een derde doel was om te kijken of leerlingen in staat zijn een ander tekstgenre te produceren dan een traditioneel werkstuk.

De leerlingen gingen aan de slag met allerlei historische documenten en foto’s, waarbij langzaam hun familielid uit de as herrees. In Huizen deden de leerlingen een eindpresentatie in de vorm van een pitch voor een boek, manuscript of filmscript.

Ferdi Schrooten heeft zelf een boek geschreven over de zoektocht naar zijn overleden oom Theo: ‘Nonk Theo’. Dat boekt dient als voorbeeld voor de leerlingen  die zelf op zoek gaan naar hun eigen familielid.   

Bijgaand in pdf een artikel dat heeft gestaan in de krant Gooi en Eemlander. Daaruit het volgende citaat: ‘Volgens Clemens wordt er te weinig les gegeven in goed onderzoek doen. ‘Googlen kunnen de meesten wel, maar dan komt het beoordelen van bronnen. Is de informatie deugdelijk en is het wel bruikbaar voor mijn onderzoek? Voor leerlingen niet zo spannend als het over een alledaags onderwerp gaat, maar als je het onderwerp dichter bij brengt, raken ze geïnteresseerd. Dan komen er heel indrukwekkende verhalen .’

De resultaten van onze HP-leerlingen zijn te vinden via: http://bit.ly/2nWo0Vb

Meer informatie over het project op: www.nonktheo.nl

verborgen familieverleden kratenartikel.pdf

« ga terug