MENU

HP bezoekt Microsoft

26 maart 2017

Op dinsdag 21 maart j.l. waren Steven Mei en Louise Komenan van het Helen Parkhurst te gast bij Microsoft Nederland voor het Microsoft Innovative Expert Educator Event. Innovatieve leerkrachten vanuit heel Nederland kwamen hier samen om kennis te delen en nieuwe kennis op te doen. De avond was ingericht rond de door de Engelse BBC ontwikkelde Micro:bit, die precies een jaar geleden is gelanceerd.

https://en.wikipedia.org/wiki/Micro_Bit

De Micro:bit is een zeer eenvoudig te programmeren micro-computertje waarmee van alles letterlijk binnen een paar seconden te besturen valt, zoals robots, licht en geluid. De Micro:bit wordt sinds november 2016 nu ook ingezet bij Nederlandse scholen die interactief lesgeven gekoppeld aan ICT-gebruik hoog in het vaandel hebben staan. Het concept sluit perfect aan bij wat wij als Digitale School met een sterke Technasium afdeling willen. Hieruit is dan ook ons eerste contact ontstaan.

De British Broadcasting Cooperation (BBC) is vorig jaar een campagne gestart om jonge mensen in het Verenigd Koninkrijk (UK) te motiveren en inspireren om zich te ontwikkelen op het gebied van de Wetenschap, Technologie en Bouwkunde. Zij heeft hiertoe de opdracht gegeven aan in totaal 29 partners om de Micro:bit te ontwikkelen. De BBC heeft de Micro:bit vorig jaar sterk gepromoot door er een TV-serie aan te wijden. Ook heeft zij alle middelbare eersteklas schoolkinderen in de UK een gratis exemplaar gegeven om mee aan de slag te kunnen gaan. Dit wil de BBC de komende jaren blijven doen. Hiermee wil zij uiteindelijk kunnen voorzien in de steeds grotere behoefte èn het groter wordende tekort aan geschoolde onderzoekers binnen Science, Technology & Engineering.        

De BBC heeft altijd voorop gelopen op dit vlak: eind jaren ’70 van de 20e eeuw waren zij al de aanjager van de micro computer. Haar uitgangspunt is altijd de toepassing binnen het onderwijs geweest.  Door haar TV-documentaires over dit fenomeen en haar specifieke opdrachten aan diverse bedrijven ontwikkelde de thuiscomputer èn daarmee het computergebruik zich snel. Door de toenemende digitalisering maakt de BBC met de Micro:bit een doorstart. Het nieuwe project wordt gezien als het meest ambitieuze onderwijsproject van de laatste 30 jaar wereldwijd. Met een partner als Microsoft wordt dit zeer serieus aangepakt.

Microsoft is de leverancier van de Micro:bit software. Revolutionair van Microsoft is de programmeer omgeving voor de Micro:bit, die speciaal ontwikkeld is om kinderen vanaf  8 jaar oud al te kunnen laten programmeren. Jong geleerd is immers oud gedaan. Dit gebeurt op een visuele en hele speelse manier waarbij volgens het concept Learning By Doing direct aan de slag kan worden gegaan. De Micro:bit is naadloos te koppelen aan allerlei devices via de geïntegreerde BlueTooth connectie en blijkt een zeer groot succes.  

Teacher Engagement Manager Peter Heldens van Microsoft Nederland leidde het zeer onderhoudende en perfect georganiseerde evenement. Peter Heldens maakte aan de hand van filmpjes, voorbeelden, links, prototypes en uitleg duidelijk hoe de toegepaste software van Microsoft, waarmee de Micro:bit wordt geprogrammeerd, van meerwaarde kan zijn binnen de lespraktijk. Diverse docenten en vertegenwoordigers deden daarbij ondersteunende presentaties. Ook de nieuwe ontwikkelingen binnen 3D-printtechnieken gekoppeld aan het gebruik van de Micro:bit kreeg ruim de aandacht.

Steven Mei, docent Engels

« ga terug