MENU

HP- leerlingen geven les in Jordanië

11 november 2019

Sinds drie jaar bouwen onze technasium- leerlingen solarboten: dit zijn boten die duurzaam worden voortgedreven door zonne-energie. Dit doen zij onder de naam Dalton Blues. De leerlingen gaan hierover nu lesgeven op de Amman National School in Jordanië.

HP- leerlingen geven les in Jordanië

Met de solarboten werd door Dalton Blues een aantal keer niet onverdienstelijk deelgenomen aan open nationale wedstrijden. De stichting Young Solar was op dat moment in gesprek met een geïnteresseerde uit Jordanië die persoonlijke belangstelling had voor solarboten. Enkele leerlingen van de Amman National School hebben destijds bij ons in Almere geslapen om wat meer van Nederland en het bootproject te ervaren. Van daaruit ontstond een plan voor internationale samenwerking.

Op 26 november vertrekken nu elf HP - leerlingen naar Jordanië om daar les te geven over de techniek van de solarboot. Zij zullen met het team uit Jordanië een schaalmodel van 1 meter bouwen en de nodige natuurkundige kennis rondom zonnepanelen, composiet en elektrische systemen met hen delen. In maart (dalton week 2) komt het team van Jordanië naar Nederland om de boot op ware grootte te bouwen. Ook zal ons Dalton Blues team wederom een nieuwe boot bouwen.

Daan en Menno uit 6vwo, Jort, Desley, Nick, Stefan en Gwen uit 4vwo en Emma, Kevin, Chequenzo en Dylan uit 4havo zullen in gastgezinnen verblijven. In de ochtend volgen zij de lessen op de Amman National School, na de les verzorgen zij zelf de lessen en na school zullen zij het land en de cultuur beter leren kennen. In het weekend staan er culturele uitstapjes op het programma, zoals Petra en de Wadi Rum. De begeleidend docenten zijn Maaike Vollebregt en Rinus Bliek.

Overigens blijft het niet bij een boot. Het Dalton Blues team is uitgebreid met een heuse elektrische auto. Deze zal gaan schitteren op het circuit van Antwerpen en mogelijk ook op Zandvoort.

Dit project staat verder los van de jaarlijkse uitwisseling met Jordanië in het kader van het International Arab Youth Congress. Dit congres, gericht op culturele uitwisseling, vindt in de zomer plaats en is door docent Nicky Selen op de kaart gezet.

« ga terug