MENU

Internationale vrouwendag

8 maart 2021

Wie kunnen we in het kader van internationale vrouwendag beter in het zonnetje zetten dan Helen Parkhurst, de naamgeefster van onze school én grondlegger van ons onderwijs? Zonder Helen Parkhurst geen daltononderwijs en HP.

Internationale vrouwendag

Helen Parkhurst werd in 1886 geboren in het noorden van de Verenigde Staten. In een tijd waarin het niet gebruikelijk was dat ongehuwde vrouwen zelfstandig waren of hoger onderwijs genoten, startte ze haar onderwijsloopbaan op haar 17e. Ze gaf les op een school waarin alle niveaus en leeftijden waren gemixt. Hierdoor moest ze inventief zijn en gaf ze de leerlingen veel verantwoordelijkheid over hun eigen leerproces. Hierdoor ging ze nadenken over vernieuwingen in het traditionele, klassikale onderwijs.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog reisde Parkhurst vanuit het veilige, neutrale Amerika af naar Italië, onderdeel van de oorlogsvoering aan de kant van Duitsland en Oostenrijk-Hongarije. Ze ging in de leer bij Maria Montessori, de grondlegger van het montessorionderwijs. Als assistent van Montessori trad Parkhurst zelfs ten tonele tijdens de wereldtentoonstelling in 1915. Parkhurst is medeverantwoordelijk voor een grote montessorionderwijs-hype in de VS. Deze opleving was van korte duur, mede door vijandschappen veroorzaakt door de Eerste Wereldoorlog na de oorlogsverklaring van de VS aan, onder andere, Italië.

Parkhurst blijft experimenteren en ontwikkelt uiteindelijk haar daltononderwijs. Geïnspireerd op het montessorionderwijs bood Parkhurst vrijheid en verantwoordelijkheid binnen een vooropgezette structuur. Deze onderwijsvorm won aan populariteit in de VS, maar ook onder andere in Nederland en Japan. In 1937 kreeg Parkhurst een onderscheiding van de Japanse keizer na een persoonlijke ontmoeting met hem, wat uniek was als ongetrouwde vrouw. De verklaring waarom het wel mocht, was dat Parkhurst ‘getrouwd was met haar werk’. In 1957 werd Helen Parkhurst Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

In tijden van weinig kansen voor vrouwen, weinig mogelijkheden tot internationale samenwerking en  een dominant idee over de rol van de vrouw in de samenleving, heeft Helen Parkhurst wereldwijde invloed gehad op het onderwijsland. Wereldwijd zijn er daltonscholen, in Nederland alleen al zijn er meer dan 400 officiële daltonscholen. Met recht een vrouw om in het zonnetje te zetten op deze internationale vrouwendag.

« ga terug