MENU

Leerlingen bouwen ‘marsrover’

24 januari 2019

Leerlingen uit 5havo en 6vwo hebben een Mars Rover gemaakt waarmee zij zich hebben geplaatst voor een internationale wedstrijd in Barcelona. De Mars Rover is een robot die opdrachten kan uitvoeren: in dit geval zo snel mogelijk kubussen verzamelen.

Uit Almere Deze Week van 23 januari. Auteur: Wesley Verboom.

Met een witte doos komt Scott het lokaal binnenlopen. Met een trotse blik pakt de bovenbouwleerling van het Helen Parkhurst de ‘marsrover’ uit de doos. “Hiermee hebben we ons geplaatst voor een internationale wedstrijd in Barcelona. Het eerstvolgende doel is het NK in Leiden”, glimlacht Scott.

Yannick, verantwoordelijk voor de marketing, legt vervolgens in het kort uit hoe het project in elkaar steekt. “Het valt onder het vak Onderzoek en Ontwerpen. Het project bestaat uit een nationale en internationale wedstrijd, waarin teams van verschillende scholen en universiteiten een robot bouwen die zo efficiënt mogelijk opdrachten (in dit geval zo snel mogelijk kubussen verzamelen, red.) uit kan voeren. Dit jaar staat in het teken van de Mars Rover Ruckus. De arena waarin de wedstrijden plaatsvinden, stelt Mars voor.”

Trucje

Scott en Jelmer vertellen vervolgens vol enthousiasme over de robot, die de acht leden in elkaar hebben gezet. “We hebben niet alleen gebouwd en ontworpen. Zo heeft een tweetal een computerprogrammaatje geprogrammeerd, waarmee we de robot met onze telefoons kunnen besturen. Dat was nog behoorlijk lastig, omdat de robot – die beschikt over een mechanische arm – de gouden mineralen (kubussen, red.) moest identificeren en oppakken.”, zegt teamlid Scott.

“We hebben een trucje toegepast”,  valt Jelmer hem bij. “We hebben een kleurensensor op de robot geplaatst. Daardoor is het makkelijker om de kubussen op te pakken.” Het trucje kwam de leerlingen uit 5 havo en 6 vwo goed van pas, want na de eerste wedstrijd (vier voorrondes hebben inmiddels plaatsgevonden, red.) ging het zo goed dat de leerlingen op 9 februari mogen deelnemen aan het NK in Den Haag.

Barcelona

In april hoopt het jonge gezelschap, dat onder andere wordt gesponsord door Yakult, af te reizen naar Barcelona. Yannick: “Daar wordt een internationale wedstrijd gehouden, waarvoor we zijn uitgenodigd. De reis moeten we zelf betalen. Daarom zijn we nog op zoek naar sponsors. Een ander doel is om ons middels de finalewedstrijd in Leiden te plaatsen voor het WK in de VS.”

Meer informatie over het team: http://teamhpsas.wordpress.com

« ga terug