MENU

Taaldorp Frans: net als in het echt

13 juni 2019

Wat doe je als je opeens in een Frans dorp wordt gedropt en je je alleen nog maar verstaanbaar kunt maken in het Frans? Dat hebben de leerlingen van alle derde klassen mavo, havo en vwo op 11 juni ervaren tijdens het Taaldorp op Helen Parkhurst.

Taaldorp Frans: net als in het echt

Een buitenlands dorp werd nagebootst met onder meer een kledingwinkel, reisbureau, supermarkt, fysiotherapeut en apotheek. Iedereen sprak alleen maar in het Frans en de leerlingen gingen alle onderdelen af om aan te tonen dat hun spreekvaardigheid voldoende was. Het cijfer telt mee op het eindrapport.

Net als vorig jaar vond het Taaldorp plaats in de gymzaal. Van tevoren waren de leerlingen nog driftig aan het oefenen in de kleedruimtes, waarna ze in ploegjes naar binnen mochten om met docenten, (oud)leerlingen en vrijwilligers in het Frans te praten.  Hier en daar sloegen de zenuwen toe, was het zoeken naar woorden of niet weten hoe je iets uitspreekt, maar dat mocht de pret niet drukken. Wie weet een goede ervaring voor de komende zomervakantie. In ieder geval een leuke methode om spreekvaardigheid te oefenen en te toetsen.

De organisatie van de dag was in handen van de sectie Frans en perfect geregeld. Bijzonder was weer de inzet van vrijwilligers, oud-leerlingen en leerlingen die tweetalig zijn opgevoed. Zij waren bereid om de hele dag leerlingen te woord te staan, te bevragen en te beoordelen. Voor herhaling vatbaar.

« ga terug