MENU

Taaldorp bootst werkelijkheid na

20 juni 2017

Op dinsdag 20 juni hield de vaksectie Frans een Taaldorp voor alle derde klassen mavo, havo en vwo. Een Taaldorp is een lesvorm om de spreekvaardigheid van een vreemde taal te toetsen of te oefenen. Een buitenlands dorp wordt nagebootst waarin de deelnemers informele gesprekken voeren. Onze leerlingen deden op deze manier hun best voor een cijfer dat meetelt op het eindrapport.

Taaldorp bootst werkelijkheid na

Nog wat oefenen op de gang, woordenlijsten doornemen, een beetje zenuwachtig:  zo kwamen veel leerlingen de lokalen binnen waarin alleen maar Frans werd gesproken en diverse attributen zorgden voor een Franse sfeer. De leerlingen probeerden aan de hand van vraag- en antwoordlijsten te converseren bij een winkel, een reisbureau, een apotheek, een restaurant  en tijdens een ‘blind date’ in een café.

De bewoners van het nagebootste dorp werden gespeeld door docenten, oudere leerlingen maar ook moedertaalsprekers: leerlingen die bijvoorbeeld tweetalig zijn opgevoed of bij wie Frans de eerste taal is. Deze francofone acteurs  hadden de docenten zowel in de onderbouw als bovenbouw weten te strikken. Een bijzondere organisatievorm waarmee het Taaldorp voor leerlingen maar ook door leerlingen werd georganiseerd.

Om de temperatuur niet teveel te laten oplopen, werd hier en daar gebruik gemaakt van ventilatoren. Des te meer deed het leerlingen echt denken aan zomers Frankrijk. Alles heeft ertoe bijgedragen dat leerlingen zich even goed konden inbeelden hoe het werkelijk gaat als je je in het buitenland moet zien te redden in een vreemde taal. Wie weet een goede ervaring voor de komende zomervakantie. In ieder geval ook een originele lesvorm die de docenten op een vlotte manier gelegenheid biedt de spreekvaardigheid van leerlingen te toetsen.

Foto’s van het Taaldorp staan op de HP Facebookpagina.

« ga terug