MENU

Uitwisseling Flixecourt (Frankrijk) – Almere

4 april 2018

Maandag 19 maart zijn de leerlingen van T21 naar Frankrijk vertrokken voor een uitwisseling met een Franse school in Flixecourt. De 21 leerlingen van het Collège Alfred Manessier verbleven samen met onze leerlingen vijf dagen lang in een jeugdherberg aan de kust in het dorpje Eu.

Uitwisseling Flixecourt (Frankrijk) – Almere

Het was een inspirerende week waarin uitwisseling op het gebied van cultuur, kennis en ervaringen centraal stond.

Maandag stond in het teken van elkaar beter leren kennen en ‘het ijs breken’. Zo hebben de leerlingen ‘levend bingo’ gespeeld en hebben ze in groepjes een speurtocht opgelost.

Dinsdag hebben de leerlingen een prachtig natuurgebied bezocht en hebben daar onder begeleiding van een gids vogels gespot. In de middag hebben zij het kasteel van Eu bewonderd en aansluitend een treintocht door de ‘drie zusterdorpjes’ Eu, Le Tréport en Mers les Bains gemaakt. Met het treintje gingen de leerlingen door de verhalen en de geschiedenis van deze streek.

Woensdag stond het museum Picarvie op het menu. Een klein museum dat 40 verschillende beroepen tentoonstelt door middel van het nabootsen van een oud dorp uit 1900 met kleine smalle steegjes. Beroepen als linnen weven en ijzer smeden kwamen langs. Daarna moesten de regenlaarzen aan voor het wadlopen in St. Firmin Le Crotoy, een uitgestrekt natuurgebied aan de kust, waar de leerlingen uitleg kregen onder expertise van een gids die het waddengebied zowel op het gebied van fauna als flora goed kent.

Donderdag stond in het teken van uitwisselen. In de ochtend hebben de leerlingen Abeville bezocht, waar ze een bezoekje hebben gebracht aan de l’église du Saint Sépulcre. Deze staat bekend om de glas-in-lood werken van Alfred Manessier (1911-1993), een bekende Franse kunstenaar uit de 20ste eeuw. Deze kerk hebben zij bezocht mede omdat de school van de leerlingen uit Flixecourt genoemd is naar deze kunstenaar, maar natuurlijk ook omdat het een prachtig bouwwerk is en de glas-in-lood ramen op zichzelf de moeite waard waren. In de middag heeft T21 de school bezocht van onze gastleerlingen. Dit was een mooie ervaring voor onze leerlingen, omdat zij niet alleen aan den lijve konden ervaren hoe verschillend onze scholen waren, maar ook omdat ze een kijkje konden nemen in het leven van een Franse scholier.

Als afsluiting van het project hebben de twee klassen een zangvoordracht gedaan voor de ouders van de Franse leerlingen die uitgenodigd waren op de school. Dit mag het hoogtepunt van de uitwisseling genoemd worden. Hier hadden alle leerlingen lang voor geoefend en naar toegeleefd. Het was een prachtige voordracht van drie liedjes, Mooi (van Marco Borsato), Imagine (van John Lennon) en Ulysse (van Ridan). Onze klas heeft daarna een typisch Hollands souvenirtje overhandigd aan de Franse uitwisselingsleerlingen en onze leerlingen hebben een bekend gebak uit de streek mogen proeven en ook een aandenken aan deze mooie streek mogen ontvangen.

Vrijdag was het zo ver. Het afscheid kwam in zicht. In de ochtend hebben de leerlingen eerst het Museum van Glasblazen bezocht, waar ze de kunst mochten bewonderen en een rondleiding kregen in het bijbehorende museum waar het glaswerk tentoon werd gesteld. In de middag zijn de twee klassen op de boot gestapt om in rustige sferen het uitwisselingsproject af te sluiten. De bussen stonden na afloop al te wachten om elkaar uit te zwaaien en weer richting thuis te gaan. Alle leerlingen vonden het afscheid moeilijk, maar door de gedachte dat zij volgend jaar elkaar zullen weerzien in Nederland konden we uiteindelijk gerust vertrekken.

Vooraf aan het vertrek hebben de leerlingen op afstand uitwisselingen gedaan en gewerkt aan vakoverstijgende taken in de lessen Frans, Engels en Nederlands. Tijdens het verblijf hebben zij ook samengewerkt met de Franse leerlingen aan een reisjournaal.

T21 kijkt terug op een geslaagde week waarin niet alleen de daltonvaardigheden optimaal van pas kwamen en ontwikkeld werden, maar waarin herinneringen en ervaringen zijn gemaakt voor het leven. Volgend schooljaar ontvangen wij met veel plezier onze Franse uitwisselingsleerlingen op Helen Parkhurst. Wij kijken er nu al naar uit!

Najat El Boubkari

Projectleider – docent Frans

« ga terug