MENU

‘Poëzie hoeft niet waargebeurd te zijn om je te raken’

9 april 2019

Op 5 april kregen de leerlingen van 4 en 5vwo een lezing van Ellen Deckwitz, dichteres en columniste.

‘Poëzie hoeft niet waargebeurd te zijn om je te raken’

 

Viktoriia Puskarova, 5vwo-leerling:

Wekelijks schrijft Deckwitz een column in De Morgen over literatuur en recensies over diverse onderwerpen voor NRC Handelsblad. Een van haar grootste passies is optreden met poëzie. Daarvoor ontvangt ze regelmatig prijzen zoals bij het Nederlandse Kampioenschap Poetry Slam in 2009.

Op 4 april viel ons de eer beurt om ons te laten inspireren door deze talentvolle schrijfster. Ellen Deckwitz heeft ons naar haar schooljaren rondom jaar 1997 meegenomen. Haar moeder was een docent Nederlands die haar motiveerde om meer te lezen en hoopte dat haar dochter meer interesse in literatuur zou krijgen. Net als veel kinderen tegenwoordig, verzette Ellen zich tegen wat haar ouders leuk vonden. Alles veranderde toen bij haar op school poëzie werd behandeld. Ellen heeft eindelijk woorden gevonden om de eenzaamheid die zij destijds voelde te beschrijven. Poëzie maakt woorden namelijk levendiger waardoor je je er beter in kunt herkennen.

Tijdens haar bezoek vertelde Ellen Deckwitz over eigen levenservaringen en over de waarde van poëzie. Leerlingen analyseerden een paar gedichten om zo te ontdekken wat poëzie voor henzelf kan betekenen. Aan het einde was er een gelegenheid om vragen te stellen en handtekening te vragen.

« ga terug