MENU

Agora filosofie dag

11 april 2017

Op vrijdag 7 april gingen 20 leerlingen en 2 docenten naar Amsterdam om deel te nemen aan de tweede jaargang van de Agora filosofiedag voor leerlingen. Het reisdoel was de Faculteit Geesteswetenschappen van de UvA bij de Oudemanhuispoort in de binnenstad van Amsterdam.

Agora filosofie dag

Er was een heerlijk zonnetje en de stad was gezellig, maar leerlingen kwamen voor het echte werk: lezingen en workshops van hoogleraren en wetenschappers. De grote lezingen gingen over de examenonderwerpen havo (Mondiale Rechtvaardigheid en Persoonlijke Identiteit) en vwo (Scepticisme). Tim de Mey kwam vertellen over zijn nieuwe boek, waarin hij uitlegt dat de ware sceptische houding toch vooral bestaat in het creatief bedenken van alternatieve mogelijkheden. Professor Tinneveld analyseerde met leerlingen de posters van giro 555 en de kwestie of je nu wel of niet moet geven, aan de hand van de filosofen Singer en Pogge. Een van onze leerlingen wist nog een handtekening te bemachtigen…

Verder maakte Floris van den Berg net als vorig jaar weer grote indruk met zijn pleidooi voor veganisme en atheïsme en leerlingen discussieerden op weg naar huis nog na over of zij werkelijk morele monsters waren, en of Floris dat zomaar mocht zeggen. Naomi  Kloosterboer bracht ons op nieuwe inzichten in de mogelijkheden om jezelf te kennen en sommigen raakten hun zelf helemaal kwijt in een lezing van Stephen Harris over Zenboeddhisme. Er was een lezing over genderidentiteit met Martin Struijk en mag je de persoonlijke identiteit van de mens verbeteren met Deep Brain Stimulation, zoals Leon de Bruin besprak. Harry Stein dacht met de leerlingen na over Wittgensteins privétaal argument en verder vonden er nog geblinddoekte ontmoetingen plaats bij een Dialogue in the Dark. Vol indrukken en vragen keerden we na een lange dag tevreden naar huis, en de zon scheen nog steeds.

Marijke Doomernik en Margot Ellenbroek

« ga terug