MENU

Culturele belevenissen tijdens de CKV-avond

21 juni 2017

De warme maar zeer geslaagde CKV-avond van dinsdag 20 juni werd bezocht door veel ouders, familie en vrienden van leerlingen die hiermee het vak Culturele Kunstzinnige Vorming afsloten.

Culturele belevenissen tijdens de CKV-avond

In maart zijn alle bovenbouwleerlingen die het vak CKV hebben een dag in Amsterdam geweest waarbij zij deelnamen aan diverse culturele activiteiten. In groepjes hebben de leerlingen één van deze ervaringen omgezet in een belevenis voor een ander. De opdracht resulteerde in zeer diverse presentaties, producten en ‘events’ voor het publiek, die natuurlijk werden beoordeeld door de CKV-docenten.

Het vak CKV is een kennismaking met allerlei kunstvormen en is bedoeld om jongeren bekend te maken met kunst.  Diverse kunstinstellingen proberen hierop in te spelen. Met de CJP cultuurkaart kunnen leerlingen bijvoorbeeld voordelig naar musea, bioscopen, theaters etcetera. Vanuit school is dan de opdracht om verslag te doen van de bezochte culturele activiteiten. De eindopdracht bestaat uit een presentatie op de CKV-avond.

In de centrale hal werden de bezoekers vriendelijk ontvangen door onze stewards, opgeleide leerlingen die de conciërges helpen bij toezichthoudende taken maar ook als gids optreden bij gelegenheden als deze. Andere leerlingen van de koffiecrew zorgden voor de koffie en thee.

Door het midden van het schoolgebouw liepen gekleurde lichtsnoeren om bezoekers de weg te wijzen naar de diverse opstellingen, optredens en presentaties. Met de aanleg van de route waren leerlingen al in de middag begonnen. Ook veel andere leerlingen en de CKV-docenten spanden zich al vroeg in om de avond tot een succes te maken.

Bij de presentaties van veel leerlingen was een duidelijk verband gelegd met de ervaringen in het Stedelijk Museum, het Van Gogh Museum en het Rijksmuseum. T-shirts werden geschilderd in de stijl van Mondriaan, ‘ready made’ schilderijen gemaakt à la Marcel Duchamp of games bedacht met portretten van bekende kunstenaars. Er was een opstelling met tientallen bekertjes met gekleurde vloeistof die samen een bekend schilderij van Van Gogh vormden. Een paar leerlingen hadden zich verdiept in een etstechniek naar aanleiding van hun bezoek aan het Rembrandthuis. Op de vide van de aula was een mini-expositie gemaakt over de levensloop van een kunstenaar. Het meisje met de parel van Vermeer was gephotoshopt. Ook het publiek werd hier en daar aan het schilderen, dichten en tekenen gezet.

Er waren mini-bioscoopjes met zelfgemaakte film en popcorn door leerlingen die Tuschinski hadden bezocht. Een optreden met klassieke muziek werd in verband gebracht met het Concertgebouw. Een groepje maakte van het heren- en damestoilet een hemel en hel, met figuranten als een duivel en een engel. Zij waren geïnspireerd geraakt door een bezoek aan het Muziektheater in Amsterdam, waarin zij ‘achter de schermen’ kostuums voor de opera zagen hangen.

Een aantal leerlingen koos ook voor een meer maatschappelijke of filosofische invalshoek: Kan een robot de mens vervangen? Hebben mensen die verslaafd zijn aan de mobiele telefoon het nog wel in de gaten als plotseling de wereld vergaat? En hoe ga je ermee om als een ander een masker draagt en niets zegt? Leerlingen zochten hun heil in de astrologie of maakten een minimuseum over de tweede wereldoorlog. Op allerlei manieren hebben leerlingen dus blijk gegeven van creativiteit en het publiek vermaakt en aan het denken gezet.

Foto’s op de HP Facebookpagina, album CKV avond 2017.

« ga terug