MENU

Eerste prijs voor Kim Bui bij olympiade sterrenkunde

3 juli 2018

De zestienjarige Kim Bui uit klas V51 heeft de Nederlandse olympiade sterrenkunde gewonnen. Als prijs mag Kim een week op waarneemreis naar La Palma, waar grote professionele telescopen staan.

Eerste prijs voor Kim Bui bij olympiade sterrenkunde

De olympiade is een jaarlijks terugkerende sterrenkundewedstrijd voor bovenbouw havo/vwo, die om de beurt georganiseerd wordt door een van de vier NOVA-instituten (de sterrenkundige instituten aan de universiteiten van Amsterdam, Groningen, Leiden en Nijmegen). Om mee te doen is het de bedoeling een aantal opgaven te maken, bestaande uit meerkeuze- en rekenvragen en een aantal andere open vragen.

Uit de voorronde werden de 13 beste inzendingen geselecteerd voor de finale, die plaatsvond van 6 tot 8 juni in Amsterdam. Tijdens deze drie dagen gaven onderzoekers masterclasses over onderwerpen die zij bestuderen. Hierna moesten finalisten vragen beantwoorden over deze onderwerpen. Kim Bui scoorde zeer goed, terwijl zij volgens haar docent Natuurkunde nog niet eens zo heel lang bezig is met sterrenkunde.

Kim Bui mag dus een week naar de Canarische Eilanden. De tweede prijs, een telescoop, ging naar Sverre Creuwels van het Carolus Borromeus College in Helmond en de derde prijs, een Raspberry Pi, was voor Arnaud Saint-Genez van OSG Erasmus in Almelo.

Kim krijgt de kans om letterlijk en figuurlijk tot grote hoogte te stijgen. Op de rand van de vulkaan op het eiland La Palma bevindt zich het observatorium met twaalf telescopen. Want hoe hoger je telescopen plaatst, hoe minder atmosfeer je boven je hoofd hebt. Het doen van waarnemingen is geen eenvoudige klus. Kim krijgt de kans om deel uit te maken van een professioneel onderzoek op topniveau.

« ga terug