MENU

Floris Franken gaat voor de wereldtop in windsurfen

30 mei 2017

HP-leerling Floris Franken uit klas V41 is geïnterviewd voor de Sportnota 2017-2020 van de Gemeente Almere. Hij traint om tot de absolute top in het windsurfen te behoren.

Floris Franken gaat voor de wereldtop in windsurfen

Uit de sportnota:

Van veelzijdige beweger, via atleet naar specialist in windsurfen

Om haar windsurftalenten bij de absolute windsurftop te laten horen, traint Windsurfvereniging Almere Centraal volgens het Athletic Skills Model. ‘We trainen daarmee met name om eerst een veelzijdige sporter te worden’, vertelt Floris Franken (15), een van de grote Almeerse windsurftalenten.

Door een breed motorische ontwikkeling wordt een sporter beter, met name op de langere termijn. Als een jonge sporter zich eenzijdig ontwikkelt zal hij op de korte termijn beter zijn dan zijn medesporters, maar de kans is groot dat zijn ontwikkeling dan sneller stopt. ‘We trainen bij de windsurfvereniging heel veelzijdig’, zegt Floris. ‘Het is veel meer dan op een plank staan en zeilen. We zijn veel in een gymzaal te vinden waar we trainen op snel draaien in een circuitje, we doen touwklimmen, hangoefeningen, maar we gaan ook vaak mountainbiken. Al die verschillende sporten zorgen er voor dat we spieren die we nodig hebben ook op een andere manier trainen, en dat we daardoor dan atleten worden die zich gaan specialiseren en we vervolgens heel goed gaan worden in windsurfen.’

[….]

‘Ik train hard om te mogen gaan deelnemen aan de jeugd-olympische spelen. En uiteindelijk wil ik aan de echte Olympische Spelen gaan meedoen.’ Dit is ook wat de Windsurfvereniging Almere Centraal voor ogen heeft met haar talenten. De club is een Regionaal Trainingscentrum Windsurfen, een plek waar jonge topsporters met een breedmotorische opleiding worden voorbereid op een succesvolle sportcarrière.

Alles valt voor Floris op z’n plek. ‘Het trainen bij de Windsurfvereniging is prima te combineren met school. Ik zit op de Topsport-Talent-school Helen Parkhurst. Daar krijg ik voldoende faciliteiten om bijvoorbeeld in de winter in het buitenland te  trainen als het hier te koud is. Natuurlijk moeten mijn cijfers goed blijven, maar daar zorg ik wel voor.’

« ga terug