MENU

HP-leerlingen praten met Daan Roosegaarde over ‘space waste’

10 januari 2019

Leerlingen uit 3havo zijn bij het vak Onderzoek en Ontwerpen bezig geweest met een project in samenwerking met het Space Waste Lab in het KAF. Met het Space Waste Lab hoopt het KAF samen met studio Roosegaarde bewustzijn te creëren rond het thema ruimteafval.

HP-leerlingen praten met Daan Roosegaarde over ‘space waste’

In oktober presenteerde de Nederlandse kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde samen met zijn team van experts de wereldpremière van Space Waste Lab bij Kunstlinie Almere Flevoland (KAF). Inwoners van Almere konden de lichtperformance na zonsondergang zien in de vorm van groene laserlijnen waarmee ruimteafval (space waste) werd aangewezen dat zich bevindt tussen 200 en 200.000 kilometer.

De 3e klassers dachten - samen met andere Almeerse scholieren -  mee met studio Roosegaarde over de bedreigingen en mogelijkheden van afgebroken raketten en satellieten die in banen rond de aarde zoeven. Dit afval kan onze digitale communicatie verstoren. Toch is ‘space waste’ ook een bron voor nieuwe creativiteit: als het ruimteafval kan worden gevangen, is het bijvoorbeeld mogelijk er nieuwe duurzame producten van te maken.

De leerlingen hebben naar aanleiding van een bezoek aan het Space Waste Lab onderzoeksvragen opgesteld en zochten naar antwoorden en mogelijkheden. Hoe verzamel je de ‘space waste’? Kun je het smelten en er mee 3d printen? Moet dat op aarde? 

Naar aanleiding van het bezoek was één groepje HP- leerlingen in het bijzonder uitgenodigd om tijdens een symposium op zaterdag 19 januari met Daan Roosegaarde en vele experts mee te praten over dit vraagstuk. HP-leerling Milo Melissen mocht op het podium in de schijnwerpers. Aansluitend gingen de groene lasers voor de laatste keer in Almere op zoek naar het ruimteafval in de lucht.

(het beste te openen in Google Chrome)

De foto bovenaan deze homepage is gemaakt door de vader van Milo.

« ga terug