MENU

Maartje Wortel in gesprek met leerlingen van havo en vwo

15 mei 2017

Op donderdag 11 mei werd onze aula omgetoverd tot een literaire salon. Schrijfster Maartje Wortel was te gast op uitnodiging van de docenten Nederlands die lesgeven aan 4havo en 5vwo. Een financiële bijdrage van de ouderraad maakte dit mogelijk.

Maartje Wortel in gesprek met leerlingen van havo en vwo

Onze leerlingen hadden verhalen en boeken gelezen van Maartje Wortel en vragen voorbereid om met haar in gesprek te gaan. De 34-jarige schrijfster was daar blij mee omdat ze naar eigen zeggen een publiek optreden altijd wel spannend vindt: ‘Jullie hebben mij er weer doorheen geholpen’ was haar grappende commentaar.

De verhalen die Wortel schrijft zijn beeldend, humoristisch maar ook met nadruk op de schaduwkant van het menselijk bestaan. ‘Ze schrijft trefzeker en achteloos, waardoor je als lezer keer op keer totaal onverwacht wordt overspoeld door een golf van melancholie’ aldus Maartje den Breejen in een recensie in Opzij.

De verhalen van Maartje Wortel zijn toegankelijk en de personages herkenbaar voor jonge lezers zoals onze leerlingen. Haar onderkoelde humor relativeert het verdriet en de ellende in haar verhalen. Zowel de verhalenbundels  Er moet iets gebeuren en Dit is jouw huis als haar romans IJstijd of Half mens slepen de lezer mee in een wereld van enerzijds realisme en anderzijds fantasie en verbeelding.

Het was een goede keuze om Maartje Wortel uit te nodigen. Onze leerlingen hebben haar bezoek zeer gewaardeerd, zoals bleek uit hun bedankjes na afloop. Ze stonden in de rij om hun boeken te laten signeren en spraken enthousiast en openhartig met haar. Maartje Wortel is niet de zelfingenomen elitaire literator, maar een intelligente en vriendelijke vrouw die heel goed kan schrijven en ook nog eens heel leuk contact legt met haar publiek.

« ga terug