MENU

Scholierenverkiezingen

15 maart 2017

Onze leerlingen namen op dinsdag 14 maart deel aan de landelijke Scholierenverkiezingen, georganiseerd door ProDemos. De opkomst was goed: 36 % (700 leerlingen) maakten gebruik van hun 'stemrecht'.

Scholierenverkiezingen

De journalistieke belangstelling voor onze Scholierenverkiezingen was groot . De uitzending van Omroep Flevoland staat op onze Facebookpagina, zoekterm: HelenParkhurstAlmere. Let ook op het artikel in Almere Vandaag deze week. Ook het Jeugdjournaal van 14 maart besteedde aandacht aan de landelijke uitslagen (zie Uitzending Gemist). Of klik op onderstaande linkjes:

http://www.omroepflevoland.nl/nieuws/145244/almere-scholieren-brengen-stem-uit

http://almerevandaag.nl/hoge-opkomst-op-helen-parkhurst-verwacht/

De meeste leerlingen hadden zich voorbereid door de Stemwijzer of Kieskompas in te vullen en door over diverse actuele onderwerpen in de klas te praten. Ook kwam daarbij uitleg over hoe onze democratie werkt, ondermeer hoe de leden van de Tweede en Eerste Kamer ons land besturen. 

Op de dag zelf waren er op school drie stemlokalen ingericht, bemenst door leerlingen die 'net als in het echt' vroegen naar identificatie, de namen controleerden op drie lijsten, het stemformulier uitdeelden en instructies gaven over het invullen. Houten schotjes op de tafel en een kartonnen stembus maakten het nog realistischer. Leerlingen deden serieus mee en praatten vooraf en achteraf met elkaar over hun politieke keuzes. Op die manier leverde deelname aan de Scholierenverkiezingen een bijdrage aan ontwikkeling van democratisch besef. Voor een aantal leerlingen die nu al 18 jaar zijn, was deze verkiezing een generale repetitie voor hun officiële gang naar de stembus.

In de uitslag viel op dat de meeste stemmen uitgingen naar Groen Links (152). Dan D66 (110), VVD (93), PVV (78), DENK (48), PvD (42), SP (37), PvdA (36), CDA (19), JEZUS LEEFT (17), 50PLUS(16), Piratenpartij (15), ChristenUnie (14) en een aantal reststemmen.

« ga terug