MENU

Sprankelende daltonweek

14 december 2017

Tijdens de daltonweek van 4 t/m 8 december waren er weer diverse bijzondere projecten en maatschappelijke stages. Creatieve, uitdagende en vakoverstijgende activiteiten om te leren op een ‘andere’ manier.

Sprankelende daltonweek

Mavo

In de mavo gingen de leerlingen onder meer aan de slag met spiegelreflex fotografie, Escher, English Club en High Tea, wereldwonderen, stopmotion, korte verhalen vertellen en Engelse songs in beeld omzetten en schooltuin opnieuw inrichten.

Een groep mavoleerlingen – en enkele havo- en vwo- leerlingen - werkte aan een flitsende ‘uptown Almere Funk Flashmob’. Ze waren met hun dans onverwachts te zien middenin het centrum van Almere. Er is een filmpje van gemaakt: Flashmob december 2017​. Hulde voor de leerlingen die zich niet lieten weerhouden door het slechte weer die dag.

Andere mavoleerlingen hebben geleerd hoe het is om te sporten met een fysieke beperking. Leerlingen konden ervaren hoe het is om in een rolstoel te basketballen of hoe het bijvoorbeeld is om blind te zijn en dan een bal in de goede richting te gooien of te vangen. Ook daar is een filmpje van gemaakt:  Je zal het maar hebben, sporten met een beperking

Verder legde een aantal leerlingen hun ziel en zaligheid in het opknappen van de ‘mavo-taartpunt’: zo noemen we de delen van het gebouw die aan de tuinzijde uitsteken. Zij maakten er een bloemrijke muurschildering. Bovendien werd er kunst voor de klaslokalen vervaardigd. 

Havo en vwo

De havo- en vwo –leerlingen van klas 1 tot en met 3 gingen onder meer aan de slag met het maken van een eigen documentaire, organisch beeldhouwen met hout en steen, yoga, werken aan het uithoudingsvermogen, obesitas, pixelart, kleinkunst, uilenballen uitpluizen, ‘Amsterdam heeft het’, historische strip, kerstmarkt in Düsseldorf, een eigen song schrijven met hulp van singer-songwriters en positief denken.

In de bovenbouw van havo en vwo stond deze week in het teken van toetsen, SE’s en profielwerkstukken, maar daarnaast was er tijd voor: een gekostumeerde pubquiz, een schaaktoernooi, een bezoek aan de rechtbank, een voorstelling van Bonte Hond, handwerken, onderzoeken van bouwstenen voor wiskunde en kans berekenen, popmuziek en jeugdcultuur, overstromingsrisico’s in Nederland, discussiëren en debatteren, filmgeschiedenis, filosoferen over mondiale rechtvaardigheid, Günter Grass, salsadansen, dodgeball en zoeken naar je ‘verborgen familiegeschiedenis’.

Technasium

De technasiumleerlingen werkten voor een deel aan projecten waar ze al langer mee bezig zijn, maar waar normaal gesproken minder tijd voor is zoals: legorobots bouwen voor de jaarlijkse wedstrijd Lego League , het bouwen van een boot op zonne-energie en het werken aan een eigen bedrijfje via Plaza Almere. Daarnaast waren er projecten rond: ‘omgekeerd ontwerpen’, islamitische geometrische figuren maken en drukken, acties voor het Diabetes Fonds zoals een sponsorloop, toneel en muziek, het bouwen van een terrarium, een 3D printer bouwen, schminken, cartoons, Spaans, Cirque du Soleil, Tweede Wereldoorlog, Mine Craft en tassen ontwerpen.

Tot slot waren er leerlingen bezig met maatschappelijke stages, waaronder deelname aan de activiteitenbegeleiding in zorgcentrum Polderburen. Door de overheid is de maatschappelijke stage niet meer verplicht, maar Helen Parkhurst stimuleert leerlingen in klas 2 en 3 om hier zeker 30 uur aan te besteden.

Foto’s van een aantal projecten staan op onze facebookpagina: https://www.facebook.com/HelenParkhurstAlmere/

 

« ga terug