MENU

Thomas Olde Heuvelt: liever geen horrorfilms in m'n eentje

10 april 2019

Op dinsdag 9 april bezocht de gelauwerde schrijver Thomas Olde Heuvelt Helen Parkhurst om de leerlingen van 4 havo te vertellen over het maak- en verkoopproces van boeken. Hij begon zelf al op heel jonge leeftijd daaraan; toen hij 19 jaar was, was zijn eerste boek gedrukt.

Thomas Olde Heuvelt: liever geen horrorfilms in m'n eentje

Zijn onder middelbare scholieren populaire horrorthriller ‘Hex’ is alweer zijn vijfde. Dit boek werd in dertig landen uitgegeven en zal verfilmd worden. Zijn nieuwste boek ‘Echo’ (ook weer een spannend boek met bergbeklimmers in de hoofdrol) zal begin mei verschijnen. Olde Heuvelt is een van de weinige schrijvers in Nederland die kan leven van het schrijven van boeken.

Olde Heuvelts grote voorbeeld is Steven King. Als kind wilde hij niks liever dan de boeken van King lezen, maar zijn moeder vond hem op zijn twaalfde nog te jong voor deze vaak bloedstollende verhalen. Olde Heuvelt wilde ze echter zo graag lezen dat hij telkens de boekwinkel bezocht en de flapteksten maar uit zijn hoofd leerde. Tot eindelijk het moment aanbrak dat hij ze van zijn moeder mocht lezen. En lezen heeft hij heel veel gedaan. Hij raadt de leerlingen die zelf schrijfambities hebben dan ook aan om veel te lezen en te oefenen met schrijven.

De lezing eindigde met heel veel vragen van leerlingen. Vragen die varieerden van ‘waarom heb je voor dit perspectief gekozen in ‘Hex’’  tot ‘waarom wil je geen kinderen en welk merk schoenen heb je aan.’ Hoe verrassend sommige vragen ook waren, Olde Heuvelt beantwoordde alles. Olde Heuvelts favoriete genre is de horrorthriller, zowel om te schrijven als te lezen. Toen een leerling vroeg of hij zelf nooit ergens bang voor is, antwoordde hij: ‘Ik vind het eng om ’s nachts in mijn eentje horrofilms te kijken’. Na afloop maakten veel leerlingen gebruik van de gelegenheid om een gesigneerd exemplaar van ‘Hex’ te kopen (een leerling zelfs in de Portugese vertaling, vanwege de prachtige vormgeving) of een selfie met de schrijver te maken.

 

« ga terug