MENU

Tweede plaats voor Dalton Blues bij de Young Solar Challenge in Harlingen

14 mei 2019

In het weekend van 11 en 12 mei is een leerlingenteam uit 5vwo afgereisd naar het hoge noorden (Harlingen) om de eerste wedstrijd van de Young Solar Challenge te varen, een wedstrijdprogramma waar wij al enkele jaren aan meedoen.

Tweede plaats voor Dalton Blues bij de Young Solar Challenge in Harlingen

Het weer was goed, de organisatie prima voor elkaar en de boot was dik in orde, dachten de leerlingen, want vorig jaar deed ze het toch ook? Dus zitten we lekker in het zonnetje te kijken hoe andere teams zich in het zweet werken om de boot gereed te krijgen voor de technische keuring, totdat wij zelf aan de beurt zijn en geheel onverwacht: Afgekeurd worden! Het elektrische systeem kan veel beter en op de vraag hoe alles werkt wordt naar de mening van de controleur te nonchalant gereageerd. Werk aan de winkel dus, als we nog mee willen kunnen doen!

Wat tot dan toe lekker achterover zat, verandert nu echter in een strak geolied wedstrijdteam. In no time is de boel gefixed en alsnog goedgekeurd. Tewaterlating, proefvaart, balans- en zwemtest worden glansrijk doorstaan en aan- en afvoer van benodigde materialen gebeurt zonder vragen. Ieder weet zijn of haar taken en voert die piekfijn uit en de docent kan het team maar met moeite bijhouden.

De volgende dag wordt de ingezette lijn keurig doorgetrokken met een strakke organisatie, een fanatieke starter en een  uiterst geconcentreerde piloot, die samen met hun team (dat in de Tour de France Junior echt niet zou misstaan) een drietal vlekkeloze races varen. Bij een onverwachts benodigde pitstop wordt in slechts 4,1 seconden de schroef vrijgemaakt van onderweg opgepikte rommel, zo snel dat zelfs de geavanceerde monitoring-software de onderbreking niet opmerkt. Via moderne communicatiemiddelen heeft het wal-team continue contact met de piloot in de boot, die de opdrachten nauwgezet uitvoert en in combinatie met zijn strakke stuurmanskunst de boot als een voorbeeld voor anderen door het water leidt.

Het publiek op de kant ziet in de app (die de boten volgt middels een GPS-signaal) met bewondering en ontzag hoe het Dalton Blues team van HP meteen vanaf de start de koppositie pakt in haar poule, en die plek ook niet meer los laat. De nummer twee komt vlak voor de finish nog wel dichtbij, maar heeft niet voldoende energie om de koppositie over te nemen. Na langer dan een uur varen op een vrijwel perfect schema komt boot 38 van HP in Harlingen als winnaar over de finish. En laat die elektriciteitstoets nu maar komen; Deze leerlingen kunnen Watt's, Amperes en Voltages dromen!

Ook in de aansluitende sprint wordt vervolgens een mooie prestatie geleverd; Met na twee runs slechts 3 seconden achterstand op de snelste boot zet het team ook hier een uiterst strak resultaat neer, waar de concurrentie soms helemaal niet start, de boeien mist of met de punt diep in het water duikt. Ervaring, goede voorbereiding en een strakke uitvoering laten zich gelden!

Bij de prijsuitreiking blijkt het team van Helen Parkhurst in het algemeen klassement de tweede plaats ingenomen te hebben, wat in dit sterke veld een zeer knappe prestatie genoemd mag worden. Er gaat een zilveren beker mee terug naar Almere; Die prijzenkast moet er nu toch echt gaan komen! 

Moe maar voldaan wordt de terugreis ingezet, met onderweg een korte tussenstop bij onze Amerikaanse snel-eten vrienden. De heren en dame van team Dalton Blues kunnen terugkijken op een zeer geslaagd weekend. En voor de rest van het jaar? Ach, er is nog een mogelijkheid om één plekje te stijgen... (smile).

Team Dalton Blues

Daan, Menno, Sidi, Pascal, Heleen, Felix, Niek, Thomas, Sebastiaan, Mirte, Sjoerd,

Maaike en Christiaan.

© foto: Leeuwarder Courant

Verslag van docent Christiaan de Leeuw

« ga terug