MENU

Workshops graffiti/street art en textiel bedrukken

7 november 2019

Tijdens de CKV week voor de herfstvakantie hebben alle 3mavo-leerlingen een workshop Graffiti gekregen van street art- kunstenaar Erik Fakkeldij. Ook ging een aantal 4mavo-leerlingen aan de slag met het bedrukken van stoffen onder begeleiding van textielkunstenares Bertina Slettenhaar.

Workshops graffiti/street art en textiel bedrukken

Onze CKV-docenten Ingrid Dijksman en Marjet Koppenberg spraken hun connecties aan en wisten via Collage Almere beide kunstenaars binnen te halen. De workshop Graffiti paste goed in het thema Cultureel Zelfportret: een thema dat in de eerste periode van dit schooljaar centraal staat binnen het lesprogramma van CKV. Ingrid: ‘Veel jongeren kunnen nog niet putten uit veel ervaring met het bezoeken van een museum of het bijwonen van een voorstelling. Dan spreekt ‘urban culture’ meer aan omdat dat herkenbaar en toegankelijk is.’

Graffiti en street art

Erik Fakkeldij ging drie dagen met in totaal 240 leerlingen aan de slag. De leerlingen kregen een workshop van 1,5 uur waarin zij hun eigen naam in graffiti of in een ‘street art tag’ (handschrift) leerden vormgeven. Hierbij werd gewerkt met sjablonen en spuitbussen. De letters werden ook in 3D gespoten met schaduw erbij. De leerlingen waren zo enthousiast dat ze hun werkstukken graag mee naar huis namen. Ondanks dat hopen Ingrid en Marjet uit alle kunstwerken een graffiti wall op HP te kunnen samenstellen.

De 3mavo-leerlingen zijn nu bezig met maquêtes, waarbij ze een culturele ‘hotspot’ voor een plein in Almere ontwerpen. Na de daltonweek gaan de leerlingen aan de slag met industriële vormgeving. 

Bedrukte textiel

Voor de 4mavo-leerlingen die niet op buitenlandse reis gingen, was een speciaal programma samengesteld waarvan de workshop Textiel Bedrukken deel uitmaakte. Leerlingen maakten gebruik van decoratieve motieven uit verschillende culturen en stijlen. Zo ontstonden verrassende resultaten, zoals de foto bewijst. 

« ga terug