MENU

Geen contant geld meer in de school

5 september 2017

Helen Parkhurst is vanaf begin schooljaar een school zonder contant geld. Geen gedoe met kleingeld, veilig en razendsnel betalen, niet meer in lange rijen bij de kantine. Leerlingen betalen door hun schoolpas bij de lezer naast de kassa te houden.

Hoe werkt het precies? De basis is een virtuele portemonnee die leerlingen aan hun schoolpas koppelen. Opwaarderen van het saldo gaat eenvoudig  via internetbankieren of met een eigen bankpas via het PinPoint-apparaat in de aula van HP. Als leerlingen op school betalen, is de schoolpas dus in feite het sleuteltje om bij de portemonnee te komen en daardoor is het systeem heel veilig.

Als een leerling nog nooit heeft gekopieerd op school, is het nodig de schoolpas geschikt te maken voor gebruik als betaalmiddel. Ga naar een repromachine/printer op school (in de E, J of mediatheek) en houd je pas voor het inlogschermpje. Er staat dan: Onbekende pas. Wil je deze koppelen? Geef aan dat je dat wil en tik je leerlingnummer en je wachtwoord in. De schoolpas is nu klaar voor gebruik, maar er moet natuurlijk nog wel geld op staan. Dat kan op twee manieren:

1. Ouders/verzorgers en/of leerlingen kunnen via internetbankieren (iDeal) opwaarderen. Daartoe logt de leerling in via https://mynetpay.asg.nl/ met het eigen leerlingnummer en wachtwoord. Onderaan staat een groen vlak met 'Creëer een wachtwoord voor je ouder'. Hier kan de leerling een ouderwachtwoord ingeven. Ouders kunnen vervolgens inloggen met het  leerlingnummer van hun kind en het ouderwachtwoord. Op dezelfde pagina staat een knop 'Opwaarderen'. Via deze knop kan via iDeal worden opgewaardeerd.

2. Veel leerlingen beschikken over een bankpas. Het is snel geregeld bij de bank. Daarna kunnen zij bij het PinPoint-apparaat in de aula geld op de schoolpas zetten (minimaal 2,50 en maximaal 20 euro). Vergelijk het met de OV-kaart.

Als leerlingen hun schoolpas verliezen, kunnen zij de portemonnee blokkeren, net zoals een bankpas of creditcard kan worden geblokkeerd. Het geld dat er nog op staat, wordt teruggestort op een bankrekening of weer gekoppeld aan een nieuwe schoolpas. Als een leerling van school af gaat, krijgt hij/zij het resterende bedrag terug.

 

Hoe ziet het er in de praktijk uit? Bij alles waar op school geld voor nodig is, gaan leerlingen hun gratis schoolpas gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan: kantine, mediatheek, repromachine, digitaal kluisje of toegang tot schoolfeesten. Het is dus handig als zij de schoolpas altijd bij zich hebben. Verder gaat het betalen heel snel en hoeven leerlingen minder lang in de rij te staan.

« ga terug