MENU

Nieuw systeem voor plannen

20 juli 2017

Het Technasium van Helen Parkhurst is afgelopen jaar in de eerste klassen begonnen met het werken met een ‘planner’. Dat is een systeem waarin verschillende onderdelen staan om het plannen gemakkelijker te maken. De planner bevalt zo goed dat nu meer afdelingen hiermee gaan werken.

Met een goed plan en een goede tijdsindeling krijg je controle over je tijd. Dat is prettig, want dan heb je naast je schoolwerk ook rust en tijd voor andere dingen in je leven. Zo houd je evenwicht in alles wat je doet. Daarom leren leerlingen op onze daltonschool hun schoolwerk ‘plannen’: eerst 1 tot 3 weken vooruit, daarna 6 of 12 weken vooruit. Daarbij hoort ook dat leerlingen regelmatig terugkijken of het goed is gegaan: dat noemen we ‘reflecteren’.

Met dit in gedachten is het Technasium van Helen Parkhurst afgelopen jaar in de eerste klassen begonnen met het werken met een ‘planner’. Dat is een systeem waarin verschillende onderdelen staan om het plannen gemakkelijker te maken. Leerlingen hoeven geen schoolagenda meer te kopen, maar alles gaat in een overzichtelijke A5 multomap (zie andere bericht op de homepage van deze site).

De planner is veel uitgebreider en geeft meer overzicht dan een agenda. Er staan verschillende onderdelen in de planner: - een trimester overzicht - persoonlijke leerdoelen stellen - volgende les af/doen in de les - thuis doen - ruimte voor reflectie.

Het voordeel van een papieren planner boven een digitale is onder meer dat docenten, ouders en begeleiders ook mee kunnen kijken. Zij kunnen de leerling  goede tips en adviezen geven. Op papier betekent ook dat leerlingen gemakkelijker heen en weer bladeren en alles in één oogopslag kunnen zien. Het is bijvoorbeeld meteen zichtbaar hoe lang het schooljaar of een periode nog duurt.

De nieuwe planner is enthousiast ontvangen. Daarom gaan in schooljaar 2017 - 2018 in ieder geval de eerstejaars én tweedejaars van het Technasium hiermee werken plus de eerstejaars mavo-leerlingen.  Zie ook het andere bericht op deze site: voor deze groepen is de aanschaf van een schoolagenda niet nodig. Betreffende leerlingen krijgen de planner in september op school uitgereikt.

Klik op de link voor een uitgebreide handleiding voor het gebruik van de nieuwe planner. Een fijne zomer gewenst en daarna veel succes vanaf september!

Handleiding planner voor ouders mentoren en docenten 26-06-2017 (4).pdf

« ga terug