MENU

Bezoek aan Catharijneconvent en rondleiding in Utrecht

11 november 2019

Leerlingen van 4havo en 4vwo hebben voor het vak tekenen en handvaardigheid een bezoek gebracht aan Utrecht om zich te verdiepen in de middeleeuwen.

Bezoek aan Catharijneconvent en rondleiding in Utrecht

Het eerste trimester handvaardigheid/ tekenen start  met het behandelen van de middeleeuwen. In de lessen tekenen en handvaardigheid hebben de leerlingen zich al verdiept in deze periode en ook de praktische opdracht staat in het teken van de middeleeuwen. Zo werken de leerlingen bij het vak tekenen aan een boekverluchting (illustratie bij een middeleeuws handschrift) en de handvaardigheidgroep maakt een waterspuwer of reliekschrijn. Hoewel er prachtige afbeeldingen in boeken staan en op internet te vinden zijn, gaat er niets boven het echte werk en dat konden we zien en beleven in Utrecht.

Op 5 november vertrokken we in de ochtend met een bus vol enthousiaste leerlingen naar Utrecht. Eenmaal in Utrecht stonden er twee activiteiten op het programma. Een bezoek aan het Catharijneconvent waar we  verschillende middeleeuwse kunstwerken, waaronder een aantal prachtige boekverluchtingen, konden bewonderen. De tijdelijke tentoonstelling North & South bood een mooie kijk op de ontwikkeling van de romaanse kunst in Europa en natuurlijk mochten de topstukken uit de vaste collectie niet ontbreken.

De andere activiteit op het programma was een rondleiding door het centrum van Utrecht langs de nog zichtbare overblijfselen uit de middeleeuwen. De gids nam ons mee door het handelscentrum van die tijd; langs de gracht, kerken en andere plekken waar nog romaanse en gotische architectuur uit de middeleeuwen te zien is. Tijdens de rondleiding kon ook de handvaardigheidgroep inspiratie opdoen voor hun waterspuwer of reliekschrijn.

Deze twee activiteiten werden in vier groepen ondernomen, twee groepen begonnen in het museum en twee groepen met de rondleiding. Tussen de twee activiteiten was een ruime pauze ingepland zodat er na de lunch nog voldoende tijd was om de huidige handelswijk van Utrecht zelfstandig te verkennen :) Na de pauze wisselden de groepen van activiteit. Aan het einde van de middag werden we weer opgehaald door de bus en was het tijd om geïnspireerd (en wat verkleumd door het koude weer) terug te gaan naar Almere.

Anne Loggen, docent Tekenen en Handvaardigheid

« ga terug