MENU

Het ‘andere leren’ in een daltonweek

19 december 2018

Op maandag 3 december startte de eerste daltonweek van dit schooljaar. Een week waarin weer veel bijzondere praktijkopdrachten, excursies en activiteiten plaatsvonden, waaronder de jaarlijkse sintvieringen. Daarnaast was er ook nog gewoon les en aandacht voor herkansingen, reparaties en andere schoolprestaties.

Het ‘andere leren’ in een daltonweek

Onderbouw

Elke daltonweek betekent voor de onderbouw (klas 1 en 2 mavo en klas 1 t/m 3 havo en vwo) een kennismaking met het ‘andere leren’: vakoverstijgend, creatief, praktisch, sportief, buiten de school of voor goede doelen. Een aantal leerlingen ging op maatschappelijke stage. Opvallend waren dit keer: kokkerellen met insecten, een sponsorloop voor het Fonds Gehandicaptensport georganiseerd door oud-leerlingen, het ontwerpen van een eigen LED-lamp, speelgoed van textiel maken, Afrikaanse maskers van hout, het opnemen en monteren van geluidseffecten in een film, een songtekst in beeld omzetten, je eigen ‘dancetrack’, videogame of stopmotionfilmpje maken, een modeshow organiseren of geheimen onderzoeken. Ook waren er excursies naar de kerstmarkt in Düsseldorf en de havens van Rotterdam. De derde klassen van havo en vwo hadden activiteiten rond loopbaanoriëntatie (LOB).

Bovenbouw

Niet alleen de onderbouw had een bijzondere week. Bovenbouwleerlingen namen deel aan meeloopdagen op hogescholen en universiteiten. Examenleerlingen waren bezig met sectie- en profielwerkstukken en buitenschools onderzoek. Er waren verplichte onderdelen zoals de afsluiting van English Literature in 6vwo in de vorm van een Pubquiz in de aula, mondelinge examens en praktische opdrachten ‘titreren’ bij scheikunde. Leerlingen konden dieper ingaan op onderzoeksvaardigheden als bronanalyse, strategisch lezen, spellen en formuleren, en individuele gesprekken voeren met mentoren en vakdocenten.

De Paarse Vrijdag van 14 december werd eveneens voorbereid: de dag waarop onze leerlingen door het dragen van de kleur paars solidariteit konden uiten voor homoseksuelen, biseksuelen, lesbiennes en transgenders. Leerlingen brachten een bezoek aan de rechtbank of maakten een literaire wandeling door Amsterdam. Anderen verdiepten zich in origami, handwerken, ‘streetart’, cartoons of het schrijven van korte verhalen. Weer anderen namen deel aan de Natuurkunde Olympiade, hielden zich bezig met ‘gevaarlijke algoritmes’ of klimaatverandering. En er was ook nog ruimte voor ontspanning met onder meer bridge, dodgeball en volleybal.

Eén ding is zeker: HP maakt de belofte weer waar dat daltononderwijs aanzet tot actief en onderzoekend leren waarin vaardigheden als verantwoordelijkheid, samenwerking, effectiviteit, zelfstandigheid en reflectie sterk worden ontwikkeld.

« ga terug